Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortellini z mięsem

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

resztki pieczonej cielęciny
Ciasto:
mąka 50 dag
masło 1 łyżeczka
żółtko jajek 2
Mięso na przykład:
łopatka cielęca 1 piękna
rozmaryn 1 łyżka
mieszanka pikantnych pieprzów 2 łyżeczki
sól do smaku
oliwa
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tortellini z mięsem

Kroki postępowania

1
Do farszu nadają się resztki cielęciny lub wołowiny - mięsa pieczonego lub duszonego, najlepiej z dodatkiem sosu spod pieczenia. Tu zrobiłam specjalnie duży kawał mięsa, którego fragment został podany do obiadu. Z tej "porcyjki" wyszło mi 565 pierożków.

Mięso umyć, osuszyć, usunąć wszelkiego rodzaju błony i resztki tłuszczu. Rozmaryn utłuc nieco w moździerzu i wymieszać z pozostałymi przyprawami i ziołami. Natrzeć dokładnie mięso ze wszystkich stron, posmarować oliwą i wetrzeć ją delikatnie. Odstawić na 30 minut do lodówki.
W brytfannie rozgrzać odrobinę oliwy i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano na mocnym ogniu. Wlać ok. 250 ml wody i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i dusić mięso 90 minut. Sprawdzać stan wody i gdy będzie się zbliżała do zerowego poziomu - wlać ok. 125 ml. Systematycznie ją uzupełniać w takiej ilości. Mięso koniecznie wystudzić - ja zostawiłam na drugi dzień, a na dnie brytfanny zastygła fantastyczna galareta.
Krok 1 - Tortellini z mięsem foto
2
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek i dodać masło i żółtka. Dokładnie wymieszać z mąką, rozcierając palcami. Wlewać bardzo ostrożnie i małymi porcjami gorącą wodę, zagniatając ciasto. Powinno łatwo się połączyć, ale pozostawać zwarte i jędrne. Uformować kulę i zostawić pod przykryciem na 30 minut.
Krok 2 - Tortellini z mięsem foto
3
Mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić. Dodać powstały sos spod pieczenia i wymieszać. Gdyby mięso było za suche, dodać odrobinę bulionu lub wody. Doprawić w razie potrzeby.
Krok 3 - Tortellini z mięsem foto
4
Po tym czasie podzielić ciasto na mniejsze kawałki - aby łatwiej nam było rozwałkować. Jedną cześć zostawić na stolnicy, resztę trzymać wciąż pod przykryciem. Rozwałkować wałkiem bądź maszynką do makaronu, dochodząc do grubości nr 5. Wycinać krążki o średnicy 5 cm. Układać łyżeczką odrobinę farszu i złożyć w pierożek. Zlepić brzeg leżącego na stolnicy pierożka i podnieść go do góry. Końcówki ścisnąć i dokleić.

Zapomniałam, ale jeszcze zdążyłam... Z tej porcji ciasta wychodzi około 210 tortellini.
Krok 4 - Tortellini z mięsem foto
5
Gotowe tortellini układać na oprószonej mąką tacy, przykryć ściereczką i wziąć się za dalszą część. W takiej postaci można zamrażać.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzącą wrzucać partiami tortellini, delikatnie przemieszać i gotować do momentu wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową, przelać ciepłą wodą i podawać. Można z sosami - na przykład zwykłym pieczarkowym.
Krok 5 - Tortellini z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 16.04.2014 14:29
piękne , równiutkie i smaczne
Przepisy Joanny 08.03.2014 18:50
rewelacyjne, wyglądają jak malowane, ja nie mam tyle cierpliwości
tatiana2 03.10.2013 11:51
sama jeszcze nigdy nie robiłam, zawsze tylko kupne, chyba nie mam tyle cierpliwości :)
Fiffi 16.06.2012 23:01
fajne, ale nie na moją cierpliwość
Monika78 25.03.2012 19:47
wow! swietnie sie prezentuja... za sam wysilek powinnas dostac medal, a juz na pewno moj glos hehe
Agnieszka_B 24.03.2012 18:38
Podziwiam za wykonanie i ... cierpliwość :)
ziutula
ziutula 24.03.2012 14:40
tyle pracy , ale jaka przyjemność z jedzenia...
Ewa104 24.03.2012 12:11
Rewelacyjnie Ci wyszły.Muszę koniecznie je zrobić.
Cukiereczek13 24.03.2012 10:21
wow ... ale pysznie wyglądają :) niesamowity efekt
motylwe 24.03.2012 08:20
to się napracowałaś ale efekt cudowny
borgia 23.03.2012 23:45
Bo u mnie już "maszynowo" to leci. Kwestia wprawy. Nie ukrywam, że mam bzika na punkcie pierogów, pierożków i uszek wszelkiej maści.
agnieszka137 23.03.2012 23:38
super wyglądają!!!
cris04 23.03.2012 23:11
Ale piękne te tortellini.Myślałam,ze maszynowe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak