Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielonka ze Słoika

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1,5 kg ze skórą
cebulka 1 szt
sól 6 łyżeczek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
woda 1/2 szklanki
cukier 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Mielonka ze Słoika

Mięso i tłuszcz drobno pokroić .Skórę i cebulę pokroić bardzo drobniutko . Całość dokładnie wymieszać i zmielić przez najdrobniejsze oczka w maszynce. Do mięsa dodać wszystkie przyprawy ,wodę i bardzo dokładnie wymieszać masę rękoma . Mięsną masą wypełnić sterylnie czyste słoiki (u mnie pół litrowe) do połowy ich wysokości. Mocno zakręcić i gotować na malutkim ogniu przez ok. 2,5 -3 godziny . Słoiki po ugotowaniu wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia . Zimne wstawić do lodówki na kilka godzin , a najlepiej na całą noc aby galaretka stężała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 19.09.2012 22:40
smaczne są takiej własnej roboty, ale mój mąż nie lubi jak robię
treonina 13.06.2012 09:51
to coś nowego! :-)
PaniMISIOWA 21.05.2012 20:56
dobrze mieć zapasy
Katarzyna59 24.04.2012 08:55
rewelacja
iziona 24.03.2012 08:04
Też robię coś podobnego do słoików i jest pyszne.
smakowita 23.03.2012 19:18
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
cooleczka 23.03.2012 17:41
ciekawe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak