Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z karczochami i anchois

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
drożdże 30g
sól
olej 3 łyżki
przecier pomidorowy
anchois
oliwki zielone
ser żółty
mozarella
oregano
bazylia
pieprz
pieczarki
woda ok 1-1,5 szkl (ciepła)
karczochy konserwowe

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z karczochami i anchois

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej ale nie za gorącej wodzie. W około 0,5 szklanki

Z mąki usypujemy kopiec. Widelcem robimy wgłębienie w środku, dodajemy szczyptę soli, olej odrobinę rozpuszczonych drożdży i zaczynamy mieszać. Porcjami dodajemy coraz więcej drożdży (później wody) i zagarniamy coraz więcej mąki. Zagniatamy ciasto aż będzie miękkie i o jednolitej konsystencji. (dodajemy tyle wody ile ciasto będzie potrzebowało, nie powinno być zbyt twarde).

Formujemy kulę lub dzielimy na mniejsze części, przekładamy do miski (nie metalowej), przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut.

Po tym czasie rozciągamy ciasto na blaszce wysmarowanej olejem formując cienki placek.

Przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami (sól, pieprz, bazylia, oregano) i smarujemy nim ciasto.

Na cieście układamy kawałki karczochów, przesmażone wcześniej pieczarki (surowe puszczą wodę podczas pieczenia czego raczej należy uniknąć), oliwki oraz fileciki anchois.

Całość posypujemy startym żółtym serem oraz kawałkami mozzarelli, posypujemy oregano i bazylią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata73 15.11.2013 08:08
wygląda smakowicie
Margo1 06.03.2013 09:18
nie jadłam takiej
caralajna 14.04.2012 20:24
pycha
tomosatomos 08.04.2012 17:41
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak