Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w occie jabłkowym - z kiwi, jabłkiem i pomarańczą
Odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem - pokroić w niewielkie kawałki.
Jabłka obrać i grubo zetrzeć, skropić octem jabłkowym, aby nie ciemniały.
Kiwi obrać i pokroić w kostkę lub paseczki, dodać do jabłek.
Pomarańczę okroić z grubej skóry razem z białym albedo i wyfiletować - zachować sok wypływający podczas obierania i krojenia.
Uzyskane cząstki pomarańczy pokroić drobniej i dodać do jabłka z kiwi razem z sokiem.
Owoce lekko posolić i dość znacznie popieprzyć, polać olejem, dodać nieco miodu, dolać octu jablkowego i dołożyć pokrojone śledzie - wymieszać dokładnie.
Całość przełożyć do słoika, zakręcić i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Przed podaniem można połączyc z majonezem.