Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w occie jabłkowym - z kiwi, jabłkiem i pomarańczą

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiwi 4 średnie
pomarańcza 1 duża
ocet jabłkowy do smaku
olej z pestek winogron 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
miód płynny do smaku
filety śledziowe 1 tacka
jabłka 2 twarde

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w occie jabłkowym - z kiwi, jabłkiem i pomarańczą

Śledzie odsączyć z oleju i wymoczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie, w połowie moczenia wodę wymienić na świeżą.
Odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem - pokroić w niewielkie kawałki.
Jabłka obrać i grubo zetrzeć, skropić octem jabłkowym, aby nie ciemniały.
Kiwi obrać i pokroić w kostkę lub paseczki, dodać do jabłek.
Pomarańczę okroić z grubej skóry razem z białym albedo i wyfiletować - zachować sok wypływający podczas obierania i krojenia.
Uzyskane cząstki pomarańczy pokroić drobniej i dodać do jabłka z kiwi razem z sokiem.
Owoce lekko posolić i dość znacznie popieprzyć, polać olejem, dodać nieco miodu, dolać octu jablkowego i dołożyć pokrojone śledzie - wymieszać dokładnie.
Całość przełożyć do słoika, zakręcić i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Przed podaniem można połączyc z majonezem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 13.12.2012 09:43
tak jeszcze nie robiłam
Habibi 23.03.2012 20:46
*** Serdecznie zapraszam do przejrzenia moich pomysłów i przepisów na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak