Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eskalopki w sosie z zielonej pietruszki

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet drobiowy 300 gram
bulion drobiowy 80 ml
mąka pszenna 30 gram
sok cytrynowy 30 ml
wino białe wytrawne 100 ml
masło 50 gram
liść szałwi 2 szt
sól do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
pietruszka zielona pokrojona 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Eskalopki w sosie z zielonej pietruszki

Kroki postępowania

1
Mięso dokładnie umyć wysuszyć i pokroić na cienkie plastry/rozbić drewnianym tłuczkiem/ . Każdy plaster mięsa dokładnie obtoczyć w mące/strząsnąć nadmiar/ i smażyć na gorącym maśle z dodatkiem liści szałwii z obu stron do zarumienienia się. Upieczone mięso posolić , przełożyć na półmisek i przykryć folią aluminiową.
Krok 1 - Eskalopki w sosie z zielonej pietruszki foto
2
Na patelnię ,w której smażyło się mięso wlać wino, podgrzewać chwilę do odparowania alkoholu ,dodać bulion i sok z cytryny .Gotować chwilę na wolnym ogniu ,a następnie wsypać posiekaną zieloną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Do gotowego sosu włożyć usmażone wcześniej mięso ,pozostawić na ogniu jeszcze kilka minut,po czym przykryć pokrywką i zgasić ogień.
.
Krok 2 - Eskalopki w sosie z zielonej pietruszki foto
3
Eskalopki podajemy z bukietem ulubionych warzyw i pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami.
Krok 3 - Eskalopki w sosie z zielonej pietruszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 26.06.2017 06:52
pyszne mieso sos zielony ladnie wyglada i fajnie smakuje
Agnieszka_B 23.03.2012 10:54
Prezentują się bardzo apetycznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak