Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marokańskie klopsiki z kurczaka

2.0
(10)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielona mięso z kurczaka 500 gramów
otarta skórka z jednej pomarań 1 sztuka
kumin 1 łyżeczka
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
oliwa 5 łyżek
bulion drobiowy 250 mililitrów
kuskus 250 gramów
pietruszka naciowa 1 pęczek
cebula 1 sztuka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
pomarańcza 1 (podzielona na kawałki)

Przepis i sposób przygotowania na: Marokańskie klopsiki z kurczaka

1. Mięso, cebulę, przyprawy i skórkę pomarańczową wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kuleczki wielkości orzecha.
2. Kuskus zalewamy wrzącym bulionem, odstawiamy na 10 minut.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy klopsiki aż się zrumienią.
4. Kuskus rozdrabniamy widelcem by porozdzielać ziarenka kaszy. Dodajemy kawałki pomarańczy i pietruszkę, mieszamy.
5. Danie można podawać na ciepło lub na zimo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agiatis 13.05.2012 22:43
co przepis to zaskoczenie- połączenia smaków, poproszę porcję albo dwie;)
romanrafal
romanrafal 28.04.2012 20:07
świetne
karolina1869 27.04.2012 21:32
ciekawe
Ewa104 24.03.2012 12:36
Ciekawa jestem tego smaku z pomarańczą.Boję się tylko,że mój bardziej tradycyjny w kuchni mąż i córka nie będą zachwyceni.Nie lubią łączenia mięs z owocami.A ja na tym tracę, bo dla siebie nie bardzo chce się gotować oddzielnie.
Juleczka20 23.03.2012 15:22
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak