Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

specjalny tort rafaello na ważne okazje

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier kryształ 1/2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 30% 1 opakowanie
biała czekolada 1 opakowanie
bita śmietana 1 opakowanie
wiórki kokosowe 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: specjalny tort rafaello na ważne okazje

Przygotowanie: Jajka dokładnie umyć.Oddzielić żółtka od białek do osobnych pojemników.Do żółtek dosypać cukier i w trakcie ucierania dosypywać powoli cukier puder.Całość dokładnie ale lekko wymieszać.Mąkę wraz z proszkiem wymieszać,dosypać do żółtek.Jeszcze raz dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką( nie dopuścić by były grudki cukru). Przygotować tortownicę smarując ją i oprószając leciutko bułką tartą.Nadmiar bułki strzepać.Wylewać kulistymi ruchami puszystą masę.Piec około 30-35 minut w temp.160.170 s.c Przygotować nadzienie: Czekoladę rozpuścić i zostawić do stygnięcia.Śmietanę kremówkę ubić ze zwykłą śmietaną. Ostudzony tort wyjąć z tortownicy i od razu ułożyć spód w pudełku.Na spód dodajemy obficie zmiksowaną bitą śmietanę.Polewamy lekko połową ostygniętej czekolady i zatykamy drugą częścią tortu.Na wierzch wylewamy resztę czekolady.Delikatnie wyciskamy napis i układamy ozdobne różyczki.Wokół tortu wyciskamy śmietanę w fantazyjne kwiatuszki.Boki tortu dokładnie obsypać wiórkami kokosowymi.Tak przechowywać w lodówce do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fijolek91 16.07.2012 16:41
pycha:)
fijolek91 16.07.2012 16:41
pycha:)
gusia1000 14.05.2012 15:06
Zawsze on jest dobry.
SmacznaPyza 22.03.2012 19:37
hehe, już widzę jak sam/sama robiłeś/robiłaś - cukiernia na bank
parysek10 22.03.2012 18:38
ładny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak