Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka faszerowana suszonymi owocami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka 1 kg
pomarańcza 1 sztuka
imbir starty 1 łyżka
anyż 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
marynata do mięsa: 3 łyżeczki
suszone śliwki 100 g
suszone morele 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka faszerowana suszonymi owocami

Kroki postępowania

1
Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i po 5 minutach odcedzamy.
Krok 1 - Szynka faszerowana suszonymi owocami foto
2
Mięso myjemy, za pomocą noża robimy kieszonki, które wypełniamy morelami i śliwkami.
Krok 2 - Szynka faszerowana suszonymi owocami foto
3
Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy imbir, anyż, oliwę i przyprawy i całość dokładnie mieszamy
Krok 3 - Szynka faszerowana suszonymi owocami foto
4
Marynatę wlewamy do rękawa do pieczenia zawiązanego z jednej strony. Wkładamy szynkę i dokładnie nacieramy marynatą. Zawiązujemy rękaw z drugiej strony i odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
Krok 4 - Szynka faszerowana suszonymi owocami foto
5
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Krok 5 - Szynka faszerowana suszonymi owocami foto
6
Szynka faszerowana suszonymi owocami
Krok 6 - Szynka faszerowana suszonymi owocami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 22.03.2012 20:19
Bardzo lubię połączenie mięsa i owoców:)
Cukiereczek13 22.03.2012 16:39
bardzo smacznie wygląda ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak