Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne kuleczki po gruzińsku

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pręga wołowa 500 g
ziemniaki 2 sztuki
wędzone śliwki bez pestek 50 g
orzechy włoskie 50 g
jajko 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
szczypiorek 1 pęczek
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól
olej
bulgur 1 szklanka
kwaśna śmietana 2 łyżki
suszona mięta 2 łyżeczki
ogórek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne kuleczki po gruzińsku

Pręgę wołową, marchew i pietruszkę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 50 minut licząc od momentu zawrzenia. W czasie gotowanie regularnie zbieramy szumowiny.
2. Ugotowane i wystudzone mięso mielimy maszynką wraz z surowymi ziemniakami, orzechami i śliwkami. Do zmielonej masy dodajemy jajko, zmiażdżony czosnek i drobno posiekany koperek i sól. Wyrabiamy na gładką masę.
3. Z masy formujemy kulki wielkości jednego kęsa. Kulki obtaczamy w tartej bułce i smażmy w głębokim oleju aż się zrumienią.
4. Bulgur gotujemy w wywarze z mięsa (1 szklanka bulguru : 2 szklanek wywaru) przez 3 minuty, następnie odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce by doszedł.
5. Ogórek obieramy, kroimy na plasterki i zasypujemy suszoną miętą, odstawiamy na 20 minut do lodówki. Następnie dodajemy śmietanę, sól do smaku i całość dokładnie mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandraa 11.09.2012 12:06
pycha
Pietruszka 09.09.2012 22:09
fantastyczne danie
gosia561 05.05.2012 22:12
super kuchnia
Beatris 02.05.2012 11:28
Z chęcią spróbowałabym takich kuleczek z miętą i śliwkami.
kate.500 02.05.2012 08:42
pycha
Pajecznik 13.04.2012 11:42
bardzo fajny przepis.
Juleczka20 01.04.2012 09:40
wyglądają apetycznie
Joanna46 22.03.2012 13:40
Zachęca do spróbowania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak