Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewka z groszkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 1 kg
masło 2 łyż
mąka pszenna 2 łyż
cukier
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewka z groszkiem

Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę, następnie zalewamy wodą, tak aby była przykryta, dodajemy łyżeczkę cukru i 1/2 łyżeczki soli i gotujemy przez jakieś 15 min. Marchewka ma być ugotowana na pół twardo.
Marchewkę odcedzamy, a wodę, w której się gotowałam zlewamy do naczynka.
W garnku- może być ten sam, w którym gotowaliśmy marchew, rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę.
Stopniowo dolewamy wodę (tą z gotowania marchewki) i mieszamy, tak aby nie było grudek.
Dodajemy marchewkę i odsączony groszek, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i cukrem.
Ja ją podaję przeważnie z ziemniakami i kotletem mielonym.
SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak