Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z płatkami owsianymi, miodem i orzechami

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
jajko 2 sztuki
śmietana kremówka 1/2 szklanki
mleko 1 szklanka
płatki owsiane 1/2 szklanki
płynny miód 2 łyżki
masło 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z płatkami owsianymi, miodem i orzechami

PONADTO:
masło klarowane do smażenia naleśników
płynny miód do podania naleśników
orzechy włoskie grubo pokruszone do podania

Jajka ubij ze śmietaną, następnie dodaj roztopione i przestudzone masło, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane i sól. Wlej porcjami mleko i całość dokładnie zmiksuj. Dodaj płynny miód i wymieszaj. Ciasto odstaw na pół godziny, aby odpoczęło.

Po tym czasie, jeśli się okaże, że ciasto zbyt mocno zgęstniało dolej trochę mleka lub wody. Ciasto ma mieć nieco bardziej gęstą konsystencję jak tradycyjne ciasto na naleśniki.

Rozgrzaną patelnię posmaruj odrobiną masła klarowanego i smaż grube naleśniki, grubsze niż klasyczne naleśniki.

Grubo pokruszone orzechy włoskie upraż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.

Naleśniki podawaj polane płynnym miodem i posypane prażonymi orzechami włoskimi.

*śmietanę kremówkę możesz zastąpić mlekiem i też naleśniki będą smaczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 17.02.2014 16:37
wspaniały pomysł na naleśniki :)
Klausia 31.01.2014 19:52
ciekawy sposób na naleśniki :)
Bernadeta1 18.11.2013 00:29
naleśniki na pewno pyszne
rjustysia 10.03.2013 22:41
Wprost przepadam za naleśnikami na słodko! :)
barbara11561 20.01.2013 21:50
pysznie wyglądają:)
caralajna 07.10.2012 07:50
smaczne skłaniki
alaaa 27.08.2012 20:36
miód i orzeszki palce lizać
Stenka 11.07.2012 10:32
uwielbiam wszystkie dania z orzechami
misia53 26.05.2012 00:35
niby zwykłe naleśniki a tak je można urozmaicić.... bardzo smacznie się zapowiada
Grazyna0211 30.03.2012 10:29
podoba mi się ten przepis coś nowego
caroline1983 22.03.2012 22:54
oryginalny przepis
anemon 22.03.2012 15:52
Do zwykłych naleśników nie dodaję, tylko do tych, bo to ciasto jest dość ciężkie, bo z płatkami, śmietaną i miodem. Odrobina proszku sprawia, że naleśniki są bardziej puszyste, zwłaszcza, że smażę je nieco grubsze niż tradycyjne naleśniki.
czekoladka_m 22.03.2012 11:16
Wyglądają bardzo smacznie:) Wypróbuję:)
IZABELA29 22.03.2012 09:15
pyszne
ben-ka 22.03.2012 08:56
dodajesz proszek do pieczenia? muszę wypróbować i to koniecznie.
M-W 22.03.2012 08:24
słodkości
treonina 22.03.2012 08:24
takich jeszcze nie próbowałam, ale zapowiadają się pysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak