Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
drożdże 5 dag
mleko 0,5 szklanka
cukier 1/3 szklanki
margaryna 1/4 margaryny
jajko 3 sztuki
skórka z pomarańczy lub limonki
rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa

Żółtka ubić z cukrem, zrobić rozczyn z drożdży, łyżki cukru, mąki i mleko. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wszystkie składniki wymieszać i dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość to można przelożyć do formy do babek. Piec w piekarniku nagrzanym 180 C. Po ostudzenia polukrowac i udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula5 22.03.2012 22:56
marta wpadaj kiedy chcesz tylko mnie uprzedź chociaż z 15 minut wcześniej żeby zdążyła się woda zagotować na herbatę
Robert10 22.03.2012 21:32
super do kawy
Mati13 22.03.2012 12:50
pięknie wyrosła
marta34 22.03.2012 09:13
kiedy zaprosisz na taką babkę?
Dorian 22.03.2012 08:01
super
calliope 22.03.2012 07:40
wygląda ekstra :)
Anio?eczek 22.03.2012 07:17
apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak