Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowa babka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
cukier 250 g
margaryna 250 g
jajko 3 szt
proszek do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowa babka

Kroki postępowania

1
Margarynę miksujemy, dodajemy cukier i żółtka. Gdy masa będzie puszysta, dodaj skórkę startą z cytryny. Ubij na sztywno pianę z białek i dodaj do masy. Na końcu wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie łyżką.
Krok 1 - Cytrynowa babka foto
2
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Wlewamy masę.
Krok 2 - Cytrynowa babka foto
3
Pieczemy przez 40min w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrem
Krok 3 - Cytrynowa babka foto
4
Po ostygnięciu kroimy na kawałki:)
Krok 4 - Cytrynowa babka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzik239 08.01.2016 10:26
Uwielbiam babeczkę do kawy..
olaiamelka 06.09.2014 18:17
Babka cytrynowa a w przepisie ani grama słowa o cytrynie :)
anemon 23.01.2013 22:20
Babka świetnie się prezentuje, tylko dopisz proszę, bo chyba zapomniałaś dopisać ile dodajesz soku z cytryny.
sunnymood 21.09.2012 21:31
mmmm.pycha...
eliza135 26.08.2012 16:27
bardzo lubię
Motorek 24.07.2012 13:28
uwielbiam cytrynowe ciasta
gusia1000 29.06.2012 21:04
Smaczna.
irenka 22.06.2012 15:47
pycha
Ela15 18.06.2012 11:34
fajna
ewaa 12.06.2012 21:06
super
anulka69 18.05.2012 08:54
PYCHA
Katarzyna56 27.04.2012 22:50
super
Kuchareczka2 17.04.2012 10:26
uwielbiam babkę
misia53 21.03.2012 21:28
Jestem pod wrażeniem
Mysiunia 21.03.2012 19:13
przepyszna! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak