Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem gruszkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 3 kg
cytryny 2 szt
cukier 1 kg
imbir starty 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem gruszkowy

Cytryny sparzyć, cienko obrać, skórkę drobno pokroić, wycisnąć sok. Gruszki umyć, obrać, pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Owoce rozgotować w soku z cytryny, rozgnieść na miazgę. Dodać skórkę z cytryny, cukier i imbir. Gotować, mieszając, aż dżem uzyska odpowiednią gęstość. Gorący dżem przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odstawić do wystudzenia do góry dnem lub pasteryzować 20 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anja3107 09.08.2010 14:37
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak