Dżem śliwkowo-jabłkow-gruszkowy

Dżem śliwkowo-jabłkow-gruszkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    1 kg
  • jabłka

    50 dag
  • gruszki

    50 dag
  • cukier

    75 dag
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
  • golonki

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyć, podzielić na połówki, wypestkować. Jabłka i gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Owoce połączyć, zasypać cukrem i odstawić pod przykryciem na kilka godzin. Owoce doprowadzić wolno do wrzenia. Gotować, mieszając, aż dżem uzyska odpowiednia gęstość. Gorący dżem przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odstawić do wystudzenia do góry dnem lub pasteryzować 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat