Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekolada z polewą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

palma 1/2 kostki
cukier 4 łyżki
woda 6 łyżek
kakao 1 czubata łyżka
płatki kukurydziane 1 szklanka
mleko w proszku 1 szklanka
śmietana kremówka 4 łyżki
cukierki krówki 12 sztuk
czekolada 1 (toffi)
granola 1 owocowa

Przepis i sposób przygotowania na: Czekolada z polewą

Kroki postępowania

1
Do garnka wrzucić palmę. Dodać do niej cukier, kakao i wodę. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż wszystko się połączy (nie trzeba gotować).
Krok 1 - Czekolada z polewą foto
2
Do czekoladowej masy wsypać granolę i wymieszać.
Krok 2 - Czekolada z polewą foto
3
Dodać płatki kukurydziane, wymieszać.
Krok 3 - Czekolada z polewą foto
4
Wsypać mleko w proszku, wymieszać.
Krok 4 - Czekolada z polewą foto
5
Foremkę keksówkę wyłożyć folią spożywczą, nałożyć do niej czekoladową masę, wyrównać powierzchnię.
Krok 5 - Czekolada z polewą foto
6
Czekoladę toffi roztopić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami śmietany, wylać na masę czekoladową.
Krok 6 - Czekolada z polewą foto
7
Krówki pokruszyć i roztopić w kąpieli wodnej z resztą śmietany.
Krok 7 - Czekolada z polewą foto
8
Roztopione krówki wylać na masę. lekko przemieszać z roztopioną czekoladą.
Krok 8 - Czekolada z polewą foto
9
Całość schłodzić w lodówce. Po kilku godzinach czekoladę wyjąć z foremki i pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 9 - Czekolada z polewą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 27.11.2013 22:55
Ale pyszności
Alex_M 11.08.2013 11:46
na sam widok ślinianki mi zaczęły pracować! bomba!
Sroczka 01.12.2012 22:03
Takie słodkości to rozkosz dla podniebienia.
forgielka 08.05.2012 08:28
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak