Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka marmurkowa z kawałkami czekolady

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło miękkie 250 gram
mąka pszenna 2 szklanki
jaja 4 szt
cukier puder 1 szklanka
mleko 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
kakao ciemne 1,5 łyżki
czekolada gorzka 50-80 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Babka marmurkowa z kawałkami czekolady

Masło utrzeć mikserem na jednolitą masę.Dodać cukier ,aromat waniliowy i ucierać do uzyskania puszystego kremu.Następnie dodawać po jednym jajku wciąż ubijając. Wymieszać mąkę z proszkiem. Przesianą mieszankę dosypywać stopniowo, na przemian z mlekiem do masy maślano-jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół. .Do jednej części dodać kakao i pokrojoną czekoladę, wymieszać .Nasmarować formę masłem ,wysypać bułką tartą .Nakładać na zmianę ciasto jasne i ciemne ,a na koniec zrobić widelcem zygzaki .Piec ok. 45 min .w temp.170-180 st. Sprawdzić gotowe ciasto patyczkiem .Wystudzić chwilę w formie, a później na siatce .Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak