Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciacho z kremikiem budyniowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 5 sztuk
mąki pszennej 1 szklanka
cukru kryształu 3/4 szklanki
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
aromat waniliowy 4 krople
margaryny kasia 2 sztuki
cukru pudru 1 szklanka
budynie waniliowe 2 sztuki
mleko 2,5 szklanki
soku z cytryny 1 łyżeczka
wiórków kokosowych 1,5 szklanki
kakao 2 łyżki
herbata 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciacho z kremikiem budyniowym

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 25-30 minut.Ostudzić. Przekroić na 4 płaty. Margaryna powinna być w pokojowej temperaturze aby dobrze ją zmiksować. Wiórki kokosowe zmielić. 2 szklanki mleka zagotować a w połówce rozrobić budyń. Gdy mleko się zagotuje wsypać zmielone wiórki kokosowe i ciągle mieszać. Wlać rozrobiony proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Margarynę dokładnie utrzeć(zmiksować z cukrem pudrem)Dodawać po łyżeczce zimnego budyniu ciągle miksując.Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i wymieszać.Płaty biszkoptowe nasączyć herbatą i rozkładać masę na każdy płat.Na wierzch posypać kakaem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak