Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem dyniowo-imbirowy z płatkami migdałowymi

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół
dynia 1 kg
imbir świeży
czosnek 6 ząbków
płatki migdałowe
oliwa
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Krem dyniowo-imbirowy z płatkami migdałowymi

Wyciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na oliwie.

Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę (może być mrożona)oraz kawałki imbiru (obranego ze skórki oczywiście, ilość wedle uznania) i dusimy na wolnym ogniu aż się trochę rozpadnie. Można podlać odrobiną rosołu.

Gdy dynia jest już całkiem miękka zalewamy ją pozostałym rosołem. Nie podaje proporcji ponieważ z doświadczenia wiem że jedni wolą prawdziwie gęsty krem a inni trochę luźniejszą zupę. Najważniejsze by rosół był esencjonalny.

Miksujemy dokładnie na gładki krem, doprawiamy do smaku.

Na talerzach posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi oraz świeżo mielonym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 14.12.2014 16:44
Wygląda na apetyczną
adam1f 23.10.2014 20:17
fajne danie,pomysłowe
Beata73 18.11.2013 09:36
zupa akurat na czasie
Sylwia56
Sylwia56 16.06.2012 17:59
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak