Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Topielce - czeskie serdelki w zalewie octowej

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Serdelki wieprzowe 500 g
cebula czerwona 1-2 szt.
woda 400-500 ml
sól selerowa 2-3 łyżeczki
cukier 2-3 łyżki
koncentrat octowy 25% 3-4 łyżki
ziele angielskie 7-10 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2-4 szt.
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
kminek 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 1/2 łyżeczki
papryczki chili suszone 2-4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Topielce - czeskie serdelki w zalewie octowej

Serdelki pokroić w skośne, dość grube, plasterki i umieścić w słoiku.
Z wody, esencji octowej, soli i cukru zagotować marynatę.
Dosypać wszystkie suche przyprawy do słoika, ułożyć plastry czerwonej cebuli i całość zalać gorącą marynatą.
Słoik dokładnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia.
Wstawić do lodówki na 2-4 dni lub nawet na dłużej - parówki nabierają coraz więcej smaku, im dłużej leżą w zalewie.
Podawać z pieczywem żytnim i piwkiem - do tego chrzan, musztarda, ketchup - do wyboru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 07.05.2012 09:32
świetne
Habibi 26.03.2012 14:22
Polecam, warto spróbować, aby się dowiedzieć, czy smakują... Moje znikają błyskawicznie :)
kriso 20.03.2012 21:11
mniam
Habibi 20.03.2012 18:37
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami oraz przepisami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
Habibi 20.03.2012 18:04
Ja robię je od lat - lubię ten smak, bo niby marynowane, a nie jest to koniecznie śledź ;) Mieszkam prawie pod Czeską granicą i ogólnie lubię ich kuchnię. Polecam zrobić mały słoiczek - ostatecznie, jak nie posmakują, mała strata...
iziona 20.03.2012 15:24
Słyszałam o nich, ale sama nie robiłam coś boję się tej próby

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak