Ciasto drożdżowo-czekoladowe z orzechami

Ciasto drożdżowo-czekoladowe z orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    3,5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    1/4 szklanki
  • margaryna

    10 dag
  • sól

    1 szczypta
  • mleko

    200 ml
  • masa

  • mleko

    300 ml
  • budyń czekoladowy

    1 opakowanie
  • konfitura wiśniowa

    2-3 łyżki
  • orzechy laskowe

    1/4 szklanki
  • kruszonka

  • cukier puder

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • margaryna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto drożdżowo-czekoladowe z orzechami
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże instant i sól. W rondelku podgrzewamy 200 ml mleka, margarynę, cukier waniliowy i cukier biały kryształ do momentu, gdy cukry i margaryna się rozpuszczą. Ciepłą, ale nie gorącą zawartość rondelka dodajemy do mąki i drożdży i wyrabiamy ciasto dodając jajko i żółtko.
Krok 2 - Ciasto drożdżowo-czekoladowe z orzechami
W miarę potrzeby możemy ciasto dodatkowo podsypać mąką wyrabiając je. Gdy ciasto wyrobimy odstawiamy je do wyrośnięcia.
Krok 3 - Ciasto drożdżowo-czekoladowe z orzechami
W międzyczasie zagotowujemy 200 ml mleka. W 100 ml mleka rozprowadzamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy rozprowadzony budyń i gotujemy do momentu, gdy zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawiamy do przestudzenia, po czym miksujemy go z konfiturą wiśniową i posiekanymi orzechami. Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy je na kształt prostokąta i smarujemy budyniem. Zwijamy je na kształt prostokąta.
Krok 4 - Ciasto drożdżowo-czekoladowe z orzechami
Następnie nacinamy ciasto wzdłuż zostawiając około 3- 5 cm nierozciętego. Powstałe w ten sposób końce ciasta zwijamy wokół siebie( coś na kształt warkocza, ale z dwóch "sznurków" ciasta).
Krok 5 - Ciasto drożdżowo-czekoladowe z orzechami
Warkocz wykładamy w tortownicy zaczynając od jej środka i zawijając ciasto wokół niego. Z margaryny, cukru pudru oraz mąki przygotowujemy kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.
Krok 6 - Ciasto drożdżowo-czekoladowe z orzechami
Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (35)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KORAL

23.09.2016 08:03
Z orzechami to dobre :)

Grazyna0211

18.07.2015 15:24
świetne ciasto

Ada-Gaba

11.07.2015 21:14
dobre ciasto

Klausia

20.01.2015 09:39
podoba mi się :)

IZABELA29

17.01.2015 19:44
szybko znika :)

Lis

14.12.2014 21:18
Smakowite takie ciasto

caralajna

20.11.2014 17:59
wygląda bosko

ben-ka

18.10.2014 14:03
To musiało być pyszne ciasto.

Monika-twin

17.10.2014 19:13
wyglada pieknmie.

olyabuziaczek

09.10.2014 14:42
wyglada jak z cukierni

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat