Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa na wędzonym boczku

2.0
(6)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wędzony boczek 20 dag
ziemniaki 200 gramów
marchew 100 gramów
pietruszka 100 gramów
seler 100 gramów
cebula 50 gramów
ogórki kiszone 300 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
śmietana 100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa na wędzonym boczku

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy. Boczek kroimy w kawałki i przekładamy do zupy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Ogórki ścieramy na tarce i przekładamy do garnka. Dolewamy też trochę wody z kiszonych ogórków- ilość wg upodobania do kwaśności. Gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Na koniec zabielamy śmietaną, najpierw hartując łyżeczkę śmietany z zupą. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 20.03.2012 20:12
dziekuję
Justyna Jussstiii 20.03.2012 08:30
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak