Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grube ciasto na pizzę na dwie blachy

3.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 5 szklanek
drożdże 50 dag
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
woda 300 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Grube ciasto na pizzę na dwie blachy

Łyżkę mąki, cukier, 100 ml wody i drożdże wymieszać ze sobą. Tak powstały rozczyn odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. 

Do mąki dodać sól, pozostałą wodę, oliwę oraz drożdże z dodatkami. 
Wyrobić ciasto, ewentualnie można podsypać mąką. Odstawić na 30 minut, aby ciasto wyrosło.

Piec w temperaturze 220 stopni przez około 10-15 minut. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 16.04.2012 11:29
musze spróbowac
dianix 22.03.2012 14:11
drożdze 5 dag, zamiast 50 to pomyłka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak