Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura marchewkowo-cytrynowa niskosłodzona

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 700 g
cytryny 2-3 duże
cukier 1 szkl.
żel-fix 3:1 1 op.
galaretka cytrynowa 1 op.
słodzik do gotowania 15 pastylek

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura marchewkowo-cytrynowa niskosłodzona

Marchewkę obrać i drobno zetrzeć.
Zalać 4 szklankami wody, dodać cukier i zagotować na dużym płomieniu.
Zmniejszyć ogień i gotować dotąd, aż marchewka będzie zupełnie miękka i część płynu odparuje.
Powinno pozostać w sumie ok. litra.
Z cytryn otrzeć skórkę wprost do garnka i dodać wyciśnięty z nich sok.
Dosłodzić słodzikiem - wymieszać do rozpuszczenia, po czym dodać żel-fix i wsypać galaretkę cytrynową.
Dokładnie wymieszać, aż żelatyna się rozpuści.
Ogrzewać jeszcze 3 minuty, stale mieszając, ale nie dopuszczając do zagotowania.
Konfiturkę przelać do niewielkich słoiczków, po sam brzeg - szybko zakręcić i postawić dnem do góry.
Pozostawić do zupełnego ostudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnyeshka 01.06.2012 09:51
super! i znowu marchewka. już mi smakuje :)
Renata22 21.04.2012 13:23
ooo cos wspaniałego, a jaki uroczy, intensywny kolor
Aneta41 04.04.2012 12:31
mmm co za pyszności
Habibi 26.03.2012 14:22
Ja jestem zachwycona smakiem i kolorkiem :)
JUSTYNA61 21.03.2012 07:57
pyszności
Habibi 19.03.2012 18:29
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami oraz przepisami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak