Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 2 kg
sól 1 łyżka czubata na litr wody
czosnek 1 główka
ziele angielskie 4 sztuki
koper 1 pęczek duży
woda ok. 2 litry
chrzan 1 korzeń
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne

Na dno słoja wkładamy liść laurowy i ziele angielskie. Ogórki dokładnie myjemy i układamy w słoju( lub w słojach, zależy od wielkości) na przemian z koprem, kawałkami chrzany i ząbkami czosnku. Sól rozpuszczamy we wrzątku i zalewamy nią ogórki w słoju lub kamiennym naczyniu. Słój zakręcamy pokrywką lub przykrywamy np. talerzykiem obciążając go dodatkowo czymś ciężkim. Ogórki są gotowe do spożycia po około 3 dniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 01.11.2013 13:46
bardzo smaczne
ben-ka 12.11.2011 19:03
Najbardziej z ogórków lubię właśnie małosolne - pycha!:)
KasiaK90 01.07.2011 12:02
lubię takie
Iwusia 06.07.2010 00:30
Przyda się przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak