Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogorki gruntowe

    2 kg
  • sól

    1 łyżka czubata na litr wody
  • czosnek

    1 główka
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • koper

    1 pęczek duży
  • woda

    ok. 2 litry
  • chrzan

    1 korzeń
  • liść laurowy

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na dno słoja wkładamy liść laurowy i ziele angielskie. Ogórki dokładnie myjemy i układamy w słoju( lub w słojach, zależy od wielkości) na przemian z koprem, kawałkami chrzany i ząbkami czosnku. Sól rozpuszczamy we wrzątku i zalewamy nią ogórki w słoju lub kamiennym naczyniu. Słój zakręcamy pokrywką lub przykrywamy np. talerzykiem obciążając go dodatkowo czymś ciężkim. Ogórki są gotowe do spożycia po około 3 dniach.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

01.11.2013 13:46
bardzo smaczne

ben-ka

12.11.2011 19:03
Najbardziej z ogórków lubię właśnie małosolne - pycha!:)

KasiaK90

01.07.2011 12:02
lubię takie

Iwusia

06.07.2010 00:30
Przyda się przepis ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat