Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki tuńczykowo zieminiaczane

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

tuńczyk kawałki w oleju 2 puszki
jajko 1 szt.
mąka pełnoziarnista 1/2 szklanki
ziemniaki 600 gram
cebula 250 gram
czosnek 4 ząbki
skórka z cytryny 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 łyżeczka
olej do smażenia
kolendra liście
tymianek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki tuńczykowo zieminiaczane

Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie gotujemy na parze do miękkości. Na patelnie wrzucamy poszatkowaną cebulę ,i smażymy aż się zeszkli następnie dodajemy tymianek i rozgnieciony czosnek.

Ugotowane ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy smażoną cebulę, odsączonego tuńczyka, garść liści kolendry, skórkę cytrynową, pieprz czarny i cytrynowy oraz sól. Całość dokładnie ugniatamy na jednolitą masę , przy pomocy widelca lub ugniatacza do ziemniaków.
Dodajemy jajko oraz przesianą mąkę i wyrabiamy pulchną masę przez około 5 minut.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju tak żeby placki smażyły się do połowy zanurzone (około 100ml) W dłoniach formujemy małe placuszki które obtaczamy z obu stron w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z plasterkami cytryny i sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 19.06.2013 13:43
ciekawy pomysł na placki ziemniaczane
caralajna 08.04.2012 10:45
świetne :)
Wojt@s
Wojt@s 31.03.2012 21:06
extra
agnieszka189 22.03.2012 14:46
ciekawa jestem ich smaku, fajny przepis
karolcia_zip 19.03.2012 15:42
Ciekawe danie.
cris04 19.03.2012 15:16
Robię trochę inaczej,ale polecam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak