Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z ciecierzycy i ziemniaków

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 3 ząbki
oliwa 3 łyżki
ziemniaki 500 g
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
bulion warzywny 1,5 litra
koperek 1 pęczek
ciecierzyca 500 gotowana
cebula 2 sztuki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z ciecierzycy i ziemniaków

1. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
2. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy aż zmiękną, dodajemy paprykę i smażymy jeszcze przez minutę intensywnie mieszając. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
3. Do wrzącego bulionu dodajemy ziemniaki. Doprawiamy solą do smaku i gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy ciecierzycę i gotujemy kolejne 2 - 4 minut.
4. Odlewamy 1/3 zupy (płyn razem z gęstym), pozostałe 2/3 miksujemy. Obie części zupy ponownie ze sobą mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

emeslive 13.09.2012 08:18
@pacpaw Do zupy polecam odmianę Kabuli, ma fajną kremową konsystencję.
pacpaw 12.09.2012 18:29
taka ciecierzyca w zupce chodzi za mną już od dłuższego czasu. Jaki kolor ciecierzycy polecasz?
Agiatis 29.03.2012 08:44
Nie miałam jeszcze okazji aby wypróbować takiego połączenia smaków - wygląda bardzo apetyczne:)
cris04 19.03.2012 15:18
Bardzo lubię taka zupkę.
Justyna Jussstiii 19.03.2012 13:59
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak