Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dip z prażonej fasoli

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola czerwona z puszki 1 puszka
fasola biała z puszki 1 puszka
olej sezamowy 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 1 łyżeczka
tabasco 4 krople
śmietana 12-procentowa 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Dip z prażonej fasoli

Kroki postępowania

1
Prosty przepis który w oryginalnej wersji był całkowicie bez smaku, po łyżeczkowych modyfikacjach to aksamitna otulina dla smażonych przekąsek warzyw i nachosów.

Fasolkę płuczemy na sitku i potrząsamy energicznie aby pozbyć się resztki wody, Patelnię lub blachę w piekarniku wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy równomiernie fasolkę tak aby leżała płasko na blasze lub patelni .Blachę wsuwamy na termoobieg na 120 C*. Patelnie trzymamy na średnim ogniu.
Krok 1 - Dip z prażonej fasoli foto
2
Od czasu do czasu mieszając pozwalamy wodzie powoli odparowywać z fasoli, po około 10 minutach gdy nasiona ładnie popękają , przekładamy je do ostygnięcia do miski. Jeśli nie zmieściliśmy całej fasoli na raz, prażymy następną turę.
Przestygniętą fasolę przepuszczamy przez drobne sitko w maszynce do mielenia lub bardzo odkładnie miksujemy w blenderze. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
Krok 2 - Dip z prażonej fasoli foto
3
Dodajemy sól, świeżo mielony pieprz, tabasco i olej sezamowy, dokładnie mieszamy. Przekładamy do szerokiej miseczki i dekorujemy świeżą bazylią. Najlepiej smakuje schłodzony.
Smacznego
Krok 3 - Dip z prażonej fasoli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata B 16.05.2012 14:57
brzmi ciekawie:)))
Ewa6274879 26.03.2012 22:56
chętnie wypróbuję jako nowy dodatek do grillowanych przekąsek - mam nadzieję, że będzie do nich pasował :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak