Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z bitą śmietaną i wisienką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
masło lub margaryna 200 gram
żółtko jajek 2 szt
sól szczypta
cukier puder 3 łyżki
cukier waniliowy do smaku
śmietana 30% 400 ml
polewa czekoladowa do dekoracji
wiśnie kandyzowane do dekoracji
sok z cytryny do smaku
cukier puder 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z bitą śmietaną i wisienką

Kroki postępowania

1
Mąkę posiekać z masłem .Dodać żółtka ,cukier puder ,szczyptę soli,cukier waniliowy i szybko wyrobić. Ciasto schłodzić, następnie rozwałkować .Rozłożyć foremki do góry dnem na cieście i mocno przycisnąć .
Krok 1 - Kruche babeczki z bitą śmietaną i wisienką foto
2
Foremki z ciastem obrócić, wgnieść ręką do środka, obciążyć fasolką lub grochem i ustawić na blasze. Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Ilość babeczek zależy od wielkości foremek. Po upieczeniu jeszcze gorące ostrożnie wyjąć z foremek.
Krok 2 - Kruche babeczki z bitą śmietaną i wisienką foto
3
.

Schłodzoną mocno śmietanę ubić, dodając pod koniec cukier puder, sok z cytryny i cukier waniliowy.
Ostudzone babki nadziewać bitą śmietaną.
Krok 3 - Kruche babeczki z bitą śmietaną i wisienką foto
4
Każdą babeczkę polać czekoladą i ozdobić wisienką.
Krok 4 - Kruche babeczki z bitą śmietaną i wisienką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 25.05.2012 21:15
mniamm;)
Mysiunia 19.03.2012 19:08
jakie piękne słodkości! :)
Cukiereczek13 19.03.2012 11:02
ale śliczne :) aż szkoda je zjadać :)
Agnieszka_B 19.03.2012 09:14
Wyglądają przepysznie:)
ziutula
ziutula 19.03.2012 08:18
raz na jakiś czas, można zaszaleć kalorycznie...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak