Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 250 g
cebula 1
bułka czerstwa 1
mleko 75 ml
jogurt naturalny 2 łyżki
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżka
jajko 1
sól lniana do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
olej do smażenia
sos
konfitura 3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
bulion 1 kostka
karkówka 250 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym

Kroki postępowania

1
Cebulę kroję w kosteczkę. Podsmażam na łyżce oleju i przekładam do miseczki.
Krok 1 - Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym foto
2
Karkówkę i wołowinę (części gulaszowe) mielę w maszynce do mięsa. Przekładam do miski. Dodaję przyprawę do mięsa mielonego, jajko oraz sól lnianą i pieprz biały do smaku. Mieszam.
Krok 2 - Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym foto
3
Do małej miseczki wlewam mleko i dodaję jogurt. Energicznie mieszam i wkładam czerstwą bułkę.
Krok 3 - Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym foto
4
Gdy „wpije” część mleka bułkę obracam. Miękką rozdrabniam.
Krok 4 - Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym foto
5
Wymieszane mięso, kawałki bułki oraz cebulkę przekładam do misy.
Krok 5 - Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym foto
6
Miksuję na jednolitą masę.
Krok 6 - Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym foto
7
Z mięsa formuję kuleczki wielkości orzech włoskiego (dla ułatwienia możemy lekko zwilżyć dłonie).
Krok 7 - Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym foto
8
Takie kuleczki wrzucam na rozgrzany olej i smażę na średnim ogniu.
Krok 8 - Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym foto
9
Co jakiś czas poruszam patelnią, aby klopsiki ładnie się obsmażyły z każdej strony.
Krok 9 - Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym foto
10
Kostkę bulionową rozpuszczam w 150 ml wrzącej wody.
Krok 10 - Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym foto
11
Na pozostałym ze smażenia tłuszcz wsypuję mąkę.
Krok 11 - Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym foto
12
Smażę kilka minut.
Krok 12 - Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym foto
13
Następnie zalewam przygotowanym bulionem ciągle mieszając robiąc biała zasmażkę.
Krok 13 - Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym foto
14
Do zasmażki wlewam śmietanę (wcześniej możemy ją zahartować aby się nie zważyła – ja niestety nie zahartowałem :/).
Krok 14 - Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym foto
15
Mieszam, a na końcu dodaję konfiturę granatową (jeśli nie mamy granatowej możemy użyć z borówki, żurawiny lub eksperymentalnie z czarnej porzeczki). Jeszcze chwilę mieszam i sos gotowy.
Krok 15 - Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym foto
16
Usmażone klopsiki polewam przygotowanym sosem. Podałem z koperkowym puree ziemniaczanym. Smacznego.
Krok 16 - Klopsiki szwedzkie z sosem granatowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelina/bunia 17.06.2012 19:50
super
Mariusz10 20.03.2012 09:21
świetne danie. Podoba mi się również prezentacja
ben-ka 20.03.2012 07:27
przepyszne jedzonko.
misia53 19.03.2012 19:58
No, chyba nikt nie odważy się powiedzieć ,że nie umiał tego zrobić.... pacpaw wprawę w gotowaniu ma , przepis nam "jak na dłoni" da....
agnieszka137 18.03.2012 22:33
super! a jaka ilość zdjęć:)
BernadettaP 18.03.2012 22:07
Widzę, że u Ciebie szaleństwo granatowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak