Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski śląskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczna 15 dag
mąka pszenna 10 dag
jajko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: kluski śląskie

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez prasę lub utłuc. Do ziemniaków dodać 2 jajka i całość delikatnie zagnieść. Do ziemniaków dodać 150 g mąki ziemniaczanej i 100 g mąki pszennej. Ciasto zagniatać aż będzie gładkie i będzie odrywać się od dłoni. Z ciasta odrywać kawałeczki i formować kulki, które należy lekko zgnieść i uformować dziurkę. Przygotowane kluski wrzucić do osolonego wrzątku i mieszać aby się nie posklejały i nie przywarły do dna. Gotować około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski śląskie podawać do pieczonego mięsa, gulaszu, zasmażanej kapusty, gęstych sosów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 18.12.2014 13:15
wspaniały obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak