Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe z konfitura morelowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
cukier 300 gram
śmietana 140 ml
cytryny 4
rum 1.5 lyzki
masło 80 gram
mąka 240 gram
proszek do pieczenia 0.5 lyzeczki
cukier puder 150 gram
konfitura morelowa 3 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe z konfitura morelowa

W misce wymieszaj jajka, cukier, smietane, starta skorke cytrynowa, rum, sol i roztopione maslo.
Wymieszaj make z proszkiem do pieczenia w osobnej misce i dodaj do masy jajecznej. Ubij na gladka mase.Wlej mase do brytfanny wysmarowanej maslem.i wylozonej papierem do pieczenia. Wloz do piekarnika (180C) na ok 50-60 min.
Wyciagnij ciasto i odloz dna 10 min do wystudzenia.
Podgrzej konfiture z morel i posmaruj ciasto.
Nastepnie zabierz sie za polewe cytrynowa. Do garnuszka dodaj starta skorke cytrynowa, sok z 1 jednej cytryny oraz cukier puder. Mieszaj, az cukier sie calkowicie rozpusci i powstanie syrop. Posmaruj ciasto i wloz wylaczonego, ale jeszcze cieplego piekarnika na 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 13.09.2012 18:41
uwielbiam takie ciasta
Iwusia 06.06.2012 23:42
ale puszyste ciasto - mniam !
caralajna 28.05.2012 07:48
musi być smaczne
mariel78 12.05.2012 06:59
super
teresa18 18.03.2012 18:16
świetne
iziona 18.03.2012 18:09
Pyszniutkie:)
pioge7 18.03.2012 17:14
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak