Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek wędzony w wędzarce:)

mic
2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pieprz biały mielony Prymat 1 ły zeczka
pieprz czarny 1 łyżeczka
ziarna jałowca 1
sól 2 łyżeczki
pieprz czerown 1 łyzeczka
boczek 2 kg
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżecczka

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek wędzony w wędzarce:)

Wymienione przrawy mieszamy ze sobą- czyli paprykę ,sól , pieprze. Nacieramy nimi mięso, któe następnie zawijamy w folię i odtwiammy na noc do lodówki. Mięso to wjmujemy około 90 minut przez wędzeniem.
Jeżeli chodzi o samo wędzenie robimy to tak:
Na początku wędzimy dymem gorącym o temp tak około 60 stopni przez okres minut 90.
Następnie temperatura powinna byc zmniejszona do ok. 40 stopni tak plus minus. Boczek taki wędzim przez 3,5 godizny nawet do 4,5. Jak ktoś chce boczek moze jeszcze się wędzić w temp około 25-30 stopni ptrzez jakies 5 godzin co spowoduje ,ze będzie piękniej pachniał.O
Odnośnie poszczególlnych danych dotyczących wedzenia znajdują się one w innych moich przepisach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TEtalicha 23.03.2013 15:50
jest pysznie
Botwinka 09.01.2013 15:57
mąż by jadł pewnie sporo
eliza135 04.09.2012 08:14
pycha
mela25 01.04.2012 10:32
a nie peklujesz mięsa ?
mic 30.03.2012 14:12
MOze kiedyś będziesz miała swoją, u mnie to dzięki mojemu tacie:)
Sroczka 23.03.2012 12:07
Zazdroszczę Ci tej wędzarni.
ewaa 19.03.2012 20:16
rewelacja
mirosława4 18.03.2012 21:47
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak