Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w chrupiacej skorce z sosem slodko-kwasnym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 2
woda 100 ml
mąka tortowa 140 gram
mąka kukurydziana 25 gram
szczypior
ananas z puszki 425 gram
papryka czerwona 1
cukier 100 gram
pasta tamarind 50 gram
ryż 200 gram
jajko 1
sos sojowy 2 lyzki
olej sezamowy 1 lyzka
anyż
ocet winny 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w chrupiacej skorce z sosem slodko-kwasnym

Kroki postępowania

1
Sos:

Do garnka wrzuc grubo pokrojona papryke, sok z ananasa i gotuj przez 10 minut. Zmiksuj na papke. Dodaj kawalki ananasa z puszki, anyzek, paste tamaring, ocet, cukier.Gotuj na malym ogniu przez 20 minut, az sos zgestnieje.
Krok 1 - Kurczak w chrupiacej skorce z sosem slodko-kwasnym foto
2
Kurczak w chrupiacej skorce:

Pokroj filet z kurczaka w wieksza kostke. Obtocz w mace kukurydzianej.
Do miski z maka wlej wode sodowa i zwykla wode. Dodaj szczypte soli.Wymieszaj, aby powstala gladka masa. Obtoczonego w mace kurczaka, przenies do miski z gladka masa, a nastepnie wrzyc na patelke z rozgrzanym olejem. Piecz przez 6 minut, przewracajac w polowie smazenia. Nie wrzucaj wiecej niz 8 kawalkow za jednym razem. Trzymaj w cieplym piekarniku i zabierz sie za przygottowanie ryzu.
Krok 2 - Kurczak w chrupiacej skorce z sosem slodko-kwasnym foto
3
Do woku lub patelni z rozgrzanym olejem wrzuc wczesniej ugotowany, ale ostudzony juz ryz. Smaz na duzym ogniu przez 3 minuty. Dodaj sos sojowy.
Przesun ryz, aby zrobic miejsce na jajko wczesniej wymieszane z olejem sezamowym. Jak sie lekko zacznie scinac, delikatnie wymieszaj jajko widelcem i nastepnie wymieszaj z jajkiem.
Krok 3 - Kurczak w chrupiacej skorce z sosem slodko-kwasnym foto
4
Danie podawaj z cienko pokrojonym w paski szczypiorkiem.
Krok 4 - Kurczak w chrupiacej skorce z sosem slodko-kwasnym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 29.06.2012 22:44
Bardzo lubię takie potrawy.
tomek18 19.04.2012 08:46
apetyczne danie
mela25 08.04.2012 11:16
ależ smakowite
ziutula
ziutula 18.03.2012 19:55
dobre jedzonko..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak