Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot truskawkowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 2 kg
cukier 2 łyżeczki na słoik
woda 1-1,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot truskawkowy

Truskawki odszypułkowujemy i przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików tak, żeby sięgały 4/5 wysokości słoików. Do każdego ze słoików dodajemy 2 łyżeczki cukru i zalewamy je wodą do połowy wysokości słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy w garnku wypełnionym wodą tak, żeby po włożeniu do niej słoików sięgała do około 3/4 ich wysokości. Pasteryzacja powinna trwać około 5 minut, ponieważ po dłuższym czasie truskawki mogą się rozgotować. Po pasteryzacji słoiki wyjmujemy z wody i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 18.04.2013 22:26
lubię takie domowe kompoty
Katarzyna/kate1980 25.04.2012 22:51
do obiadu jak znalazł
manaika 22.12.2011 21:23
super
bercik1 24.11.2011 23:16
Na zimę obowiązkowo.
ilka_86 25.07.2011 07:25
uwielbiam
Aleksandra54 25.08.2010 09:36
Pycha!!!!!!!!
Iwusia 19.07.2010 15:52
Często pijam takie kompociki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak