Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodko-gorzka pierś z kurczaka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 3 szt
pomarańcza 3 szt
śmietana 100 ml
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
rozmaryn
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Słodko-gorzka pierś z kurczaka

Filety myjemy,po czym kroimy w kosteczkę. Solimy i pieprzymy. Jedną pomarańczę obieramy ze skórki i wyciskamy z niej sok. Mięso mieszamy z wyciśniętym sokiem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Miąższ z pozostałych pomarańczy oddzielamy od błonek. Na patelni na niewielkim ogniu topimy masło. Kawałki piersi kurczaka odsączamy z soku i obsmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa kawałki pomarańczy .Sok również. Dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej i trochę rozmarynu (pamiętajcie by nie przesadzić z ilością rozmarynu, bo potrawa stanie się zbyt gorzka). Dusimy potrawę pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie już miękkie, dolewamy śmietanę. Dusimy jeszcze około 10-15 minut bez przykrycia mieszając od czasu do czasu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 18.03.2012 10:23
super
treonina 17.03.2012 12:57
oryginalne połączenie smaków, ciekawe jak smakuje!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak