Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto wiśniowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 2/3 szklanki
palma 250 gram
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
jajko 5 sztuk
marmolada wiśniowa ok. 80 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wiśniowe

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek. Z palmy, mąki, 3 łyżek cukru, z 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia i żółtek zagnieść szybko ciasto.
Krok 1 - Ciasto wiśniowe foto
2
2/3 ciasta wyłożyć do wysmarowanej blaszki, resztę ciasta zamrozić.
Krok 2 - Ciasto wiśniowe foto
3
Na cieście rozłożyć marmoladę wiśniową.
Krok 3 - Ciasto wiśniowe foto
4
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dosypywać do nich resztę cukru. Na koniec dodać resztę proszku do pieczenia i wymieszać.
Krok 4 - Ciasto wiśniowe foto
5
Pianę z białek rozłożyć na marmoladzie.
Krok 5 - Ciasto wiśniowe foto
6
Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożoną część ciasta.
Krok 6 - Ciasto wiśniowe foto
7
Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Krok 7 - Ciasto wiśniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 27.10.2013 08:22
Bardzo smakowite :)
irenka 17.03.2012 14:17
pyszne ,lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak