Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto cytrynowe z kurczakiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 200 g
filet z kurczaka 2 szt
cytryny 3 szt
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
Imbir mielony Prymat do smaku
kurkuma do smaku
oliwa 4 łyżki
masło 50 g
parmezan starty 50 g
bulion warzywny 1,5 l
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto cytrynowe z kurczakiem

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę ok. 2 na 2 cm. Wyciskamy sok z jednej cytryny, dodajemy sól, pieprz, kurkumę i imbir, marynujemy kurczaka minimum godzinę.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Do rondla (najlepiej z grubym dnem) wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy cebulkę. Smażymy, aż zrobi się przezroczysta, dorzucamy czosnek.
2 cytryny myjemy, z jednej ocieramy skórkę, z obu wyciskamy sok.
Na smażącą się cebulkę wsypujemy suchy ryż i smażymy ok. 2 minuty, następnie dorzucamy pokrojonego kurczaka z marynatą, sok z cytryn oraz startą skórkę. Dolewamy niewielką część bulionu i ciągle mieszając podgrzewamy aż ryż wchłonie bulion. Wtedy dodajemy kolejną porcję bulionu. Postępujemy tak do czasu aż ryż wchłonie cały bulion i jest miękki.
Odstawiamy z ognia i dodajemy masło, cały czas mieszając, gdy się rozpuści dodajemy parmezan. Podajemy gorące i nie odgrzewane.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 15.03.2013 20:29
o. coś nowego, orzeźwiające :)
smakowita 25.03.2012 10:17
smaczne połączenie
IrenaM 22.03.2012 22:14
fajnie smakuje z tą cytrynką
Iiiiii 19.03.2012 09:22
smaczne:)
halina17 18.03.2012 20:59
smaczne
mirosława4 17.03.2012 14:35
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak