Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż po mojemu

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 3 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1-1,5 łyżki
sól do smaku
kostka rosołowa 1-2 szt
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżeczka
ryż 3 (ugotowany)
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż po mojemu

Kroki postępowania

1
Ugotowany ryż wrzucamy na patelnię. 3 torebki czyli około 300 g. Posypujemy 1-1,5 łyżki curry i mieszamy.
Krok 1 - Ryż po mojemu foto
2
Rozrabiamy wcześniej 1-2 kostek rosołowych w ciepłej wodzie i zalewamy nasz ryż. Posypujemy łyżeczką ostrej papryki doprawiamy solą ewentualnie do smaku i 1 łyżeczką suszonej natki pietruszki. Oczywiście lepiej smakuje ze świeżą.
Krok 2 - Ryż po mojemu foto
3
Znowu dodajemy łyżeczkę papryki i około 3 łyżek masła. Całość mieszamy.
Krok 3 - Ryż po mojemu foto
4
Podajemy na talerz zanim nasz bulion zostanie wchłonięty przez ryż albo wyparuje. Dlatego mieszamy wszystkie składniki szybko. W razie co podlewamy wodą. Czas przygotowania to około 15-20 minut. Smacznego
Krok 4 - Ryż po mojemu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 12.01.2013 13:46
a to ma być do czegoś czy je się samo ?
Betka 28.04.2012 09:02
fajne;)
bgs1984 17.03.2012 10:16
mniam:)
Anna146 17.03.2012 09:15
oryginalny ten ryż
gosia47-47 17.03.2012 07:42
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak