Konfitury jezynowe

Konfitury jezynowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jeżyny

    1 kg
  • cukier

    1,4 kg
  • woda

    0,5 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jeżyny przebrać, umyć, osączyć. Zagotować wodę z cukrem. Na gorący syrop wrzucać partiami jeżyny, a gdy wszystkie się zanurzą, odstawić na 2-3 godziny. Jeżyny w syropie doprowadzić wolno do wrzenia, wystudzić. proces powtórzyć 2-3 razy. W czasie studzenia zbierać z powierzchni wytworzona pianę. Gorące konfitury przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odstawić do wystudzenia do góry dnem lub pasteryzować 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat