Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitury jezynowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jeżyny 1 kg
cukier 1,4 kg
woda 0,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitury jezynowe

Jeżyny przebrać, umyć, osączyć. Zagotować wodę z cukrem. Na gorący syrop wrzucać partiami jeżyny, a gdy wszystkie się zanurzą, odstawić na 2-3 godziny. Jeżyny w syropie doprowadzić wolno do wrzenia, wystudzić. proces powtórzyć 2-3 razy. W czasie studzenia zbierać z powierzchni wytworzona pianę. Gorące konfitury przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odstawić do wystudzenia do góry dnem lub pasteryzować 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak