Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w cieście filo

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto filo 1 porcja
masło 1 dag
cukier 1 łyżeczka
sok z cytryny do smaku
stopione masło 15 dag
cukier puder
jabłko 2 deserowe

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w cieście filo

Kroki postępowania

1
Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę ok. 1 cm. Trochę większych kawałków nie zaszkodzi. W rondelku stopić 1 dag masła, wrzucić jabłka, dodać cukier - jego ilość zależeć będzie od słodyczy jabłek, więc proszę z umiarem, bo zawsze można dosłodzić (czego nie robiłam, ale z takiego założenia wychodzę) i skropić delikatnie sokiem z cytryny. Dusić na małym ogniu, aż jabłka zmiękną, ale pozostaną w całości. Wystudzić.
Krok 1 - Jabłka w cieście filo foto
2
Ciasto przygotować wg przepisu (w mojej księdze) i podzielić na 8 części. Na podkładzie ze ściereczki lub obrusa przesiać odrobinę mąki. Rozwałkować oprószone mąką ciasto na prostokąty szerokości 20 cm, długości jakiej się da. Ciasto ma być rozwałkowane jak najcieniej.
Krok 2 - Jabłka w cieście filo foto
3
Posmarować masłem i złożyć wzdłuż na pół. Znów posmarować masłem.
Krok 3 - Jabłka w cieście filo foto
4
Na spodniej warstwie ciasta rozłożyć łyżkę nadzienia tak, aby sama dolna przestrzeń pozostała wolna, aby móc założyć ciasto na jabłka.
Krok 4 - Jabłka w cieście filo foto
5
Podnieść ten wolny brzeg i przykryć nadzienie w formie trójkąta. Posmarować ten kawałek masłem i...
Krok 5 - Jabłka w cieście filo foto
6
...składać - cały czas w formie trójkąta - systematycznie smarując "odkryte" ciasto masłem. Końcówkę ciasta zgrabnie wsunąć pod spód powstałego pakiecika.
Krok 6 - Jabłka w cieście filo foto
7
Gotowe trójkąciki ułożyć na wyłożonej pergaminem lub podkładką do pieczenia blasze. Naciągnąć ewentualne nierówności ciasta. I powtórzyć z resztą ciasta i nadzienia. Wierzchy posmarować masłem. Gdy będziemy w połowie mniej więcej składania - nagrzać piekarnik do 200°C. Piec 30 minut.
Krok 7 - Jabłka w cieście filo foto
8
Wyjąć, delikatnie przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Krok 8 - Jabłka w cieście filo foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 27.05.2013 11:32
zjadłabym coś takiego :)
borgia 16.03.2012 19:28
Z racji tego, że nigdzie nie mogę... po prostu robię. Jest w moich przepisach. Takie domowe z pewnością nie dorównuje temu kupnemu, ale naprawdę jest pyszne to co z niego wychodzi.
Anna146 16.03.2012 18:31
apetycznie wygląda taki deser
Misiabe 16.03.2012 17:33
Fajny przepis ale ja mam pytanie odnoście ciasta filo. Gdzie można go kupić?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak