Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z Kiełbasą i Papryką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa podwawelska 15 dkg
cebula 1 szt
ryż 1 szklanka
rosół drobiowy 3 szklanki
oliwa 2 łyzki do smażenia
sól do smaku
żółty ser 15 dkg
natka pietruszki 1 pęczek
papryka czerwona 1/4 szt
papryka żółta 1/4 szt
papryka zielona 1/4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z Kiełbasą i Papryką

Kiełbaskę pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oliwy . Dodać posiekaną cebulkę i paprykę pokrojoną w kostkę . Chwilę smażyć na małym ogniu,dodać ryż i dokładnie wymieszać ,aby ryż obtoczył się w tłuszczu. Na początek wlać jedną szklankę gorącego rosołu i cały czas mieszać.Potem gdy płyn zostanie wchłonięty wlać kolejną szklankę i przykrywamy pokrywą.Należy co jakiś czas przemieszać i pilnować ,aby uzupełnić płyn.Jak wlejemy trzecią szklankę rosołu ,to chwilę podgrzewamy i gasimy ogień.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i trzymamy pod przykryciem ok. 10 minut.Porcje na talerzu posypać startym serem i posiekaną natką pietruszki .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 04.09.2012 10:33
pyszne
PaniMISIOWA 27.04.2012 16:51
mnian!
smakowita 16.03.2012 10:38
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak