Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bulgur zapiekany w papryce

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulgur 200 g
papryka czerwona 3 szt
groszek konserwowy 100 g
kukurydza konserwowa 100 g
papryka konserwowa 100 g
cebula 2 szt
czosnek 2-3 ząbki
kolendra mielona do smaku
Kminek mielony Prymat do smaku
kurkuma do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bulgur zapiekany w papryce

Bulgur zalać podwójną ilością wrzącej wody, zostawić pod przykryciem.
Paprykę świeżą przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i białe części, zostawiając ogonek.
Paprykę konserwową pokroić w kostkę, groszek i kukurydzę odcedzić. Cebulę i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na łyżce oleju.
Bulgur wymieszać z pokrojonymi warzywami, dodać podsmażoną cebulę i przyprawić masę. Każdą połówkę papryki wysmarować z wierzchu olejem, napełnić masą z kaszy i warzyw. Pozostała kaszę z warzywami wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego - ja piekłam w dwóch naczyniach. Na kaszy ułożyć nadziane połówki papryki, posmarować po wierzchu olejem. Naczynie przykryć folią aluminiową.
Piec 45 minut w temp. 175 stopni, następnie zdjąć folię, zwiększyć temperaturę do 200 st. i piec jeszcze 15 minut.
Podawać gorące.

Porcja na kolację dl 3 osób.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 18.04.2012 19:12
świetne
mala2021 23.03.2012 11:23
ciekawe
IZABELA29 18.03.2012 08:46
fajne
freekate 17.03.2012 12:09
bulgur to łamane i preparowane ziarna pszenicy, które zalewa się wrzątkiem i nie gotuje, mogą zastąpić ryż lub dowolną kaszę :)
jozefinach 17.03.2012 10:03
co to jest bulgur?
anja3107 16.03.2012 08:57
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak