Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche sakiewki

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
margaryna w kostce 1 sztuka
jajko 1 sztuka
śmietana 12% 1 szklanka
sól 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1-2 łyżki
mięso mielone 20 dkg
papryka czerwona 1/2 strąka
ser żółty 10 dkg
majeranek 1 łyżeczka
bazylia 1 łyżeczka
pieprz czarny do smaku
pieczarki 70 dkg
cebula 1 sztuka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche sakiewki

Ciasto:
Mąkę przesiewamy, wbijamy jajko, dajemy schłodzoną margarynę, ½ łyżeczki soli, śmietanę i sodę oczyszczoną. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe odstawiamy na godzinę do lodówki.
Farsz:
Pieczarki oczyszczamy, wykręcamy nóżki. Kapelusze krótko obgotowujemy w lekko osolonej wodzie (blanszujemy), odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Nóżki pieczarek ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy mięso mielone i starte pieczarki, dosypujemy bułkę tartą i dalej smażymy. Delikatnie przyprawiamy. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną paprykę. Od razu zestawiamy z gazu.
Z pozostałej soli, majeranku, bazylii pieprzu i chili tworzymy mieszankę przypraw.
Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na kawałki. Każdy rozwałkowujemy niezbyt cienko. Wykrawamy kwadraty wielkości zależnej od wielkości kapeluszy. Na każdy kwadrat układamy kapelusz pieczarki. Posypujemy go szczyptą mieszanki przypraw, następnie układamy przygotowany farsz, a na wierzch starty żółty ser. Zlepiamy razem wszystkie rogi sakiewki, a następnie boki. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, smarujemy białkiem. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku, aż do zrumienienia. Możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak