Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron wstążki w sosie śmietanowo-pieczarkowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron wstążki 200 gramów
oliwa 1 łyżka
masło 1 łyżka
pieczarki 100 gram
cebula 1/2 szt
czosnek 1 ząbek
śmietana 12% 1/2 szklanki
zielona pietruszka do smaku
sól do smaku do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron wstążki w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Nastawić wodę na makaron i postępować wg instrukcji. W międzyczasie obrać pieczarki i pokroić w plastry, cebulę pokroić w kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę, czosnek i zeszklić. Dołożyć pieczarki i chwilę poddusić (pod przykrywką).

Kiedy pieczarki są wystarczająco miękkie wlać śmietanę, zamieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Ugotowany al dente makaron przecedzić i połączyć na patelni z sosem.

Przełożyć na talerze i podawać posypany zieloną pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SKI 04.02.2023 12:24
Jeśli podajecie przepis, to trzeba dokładnie wszystko precyzowć. Dla osoby, któa zaczyna/nie zna się na gotowaniu napisanie w przepisie śmietana lub dusić nic nie znaczy. Jak śmietana 12%, 18% itd. dusić pod przykrywką bez przykrywki? Dokładnie proszę pisać.
Doradca Smaku 11.02.2023 17:09
Przepis jest użytkowniczki serwisu, ale uzupełnię go o informacje o które pytasz :) Śmietana najlepiej 12%, a duszenie oznacza pod przykrywką :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak