Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 2/3 szklanki
masło 150 g
jajko 2 sztuka
miód 2 łyzki
orzechy włoskie 150 g
masło 70 g
cukier 5 łyzka
miód 2 łyzki
mleko 3 szklanka
masło 250 g
budyń śmietankowy 2 opakowania
Soda oczyszczona Prymat 2 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik

Kroki postępowania

1
Orzechy siekamy dość drobno. Masło (70 g) z miodem ( 2 łyżki) i cukrem( 5 łyżek) podgrzać w rondelku ciągle mieszając, Gdy wszystko się rozpuści dodać orzechy, wymieszać. Odstawić.
Krok 1 - Miodownik foto
2
Z 3 szklanek mąki, 2/3 szklanki cukru, 150 g masła, 2 jajek, 2 łyżek miodu i 2 łyżeczek sody zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części i rozwałkować na dwa blaty. Blachy wyłożyć papierem, ułożyć na nich placki i rozsmarować na jednym mase orzechowoą. PIec ok 10 minut w 180 stopniach.
Krok 2 - Miodownik foto
3
Placki odstawić do ostygnięcia i przygotować budyń z 3 szklanek mleka i 2 opakowań budyniu. Dosładzając zgodnie z opakowaniem. Budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć na puch i dodawać partiami zimny budyń. Kremem przełożyć blaty.
Krok 3 - Miodownik foto
4
Ciasto włożyć na ok 1h do lodówki by masa dobrze zastygła.
Krok 4 - Miodownik foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ana1 11.10.2013 19:00
bardzo fajne
Monika-twin 18.06.2013 22:41
lubie ciasta budyniowo orzechowe
misia53 16.03.2012 14:12
bardzo lubię ten placek
suzana 15.03.2012 21:55
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak