Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna kostka 1 kostka
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 2 szklanki
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżka
cytryna 1,5 sztuki
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowiec

Kroki postępowania

1
Z jednej cytryny ścieramy skórkę do pojemniczka. Następnie z 1,5 cytryn wyciskamy sok i mieszamy ze skórką. Miękką margarynę miksujemy z cukrem. Do tego dorzucamy pojedynczo jajka. Miksujemy po dodaniu każdego jajka. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy 1 szklankę mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy. Wlewamy sok z cytryny ze skórką. Miksujemy. Na koniec dodajemy drugą szklankę mąki. Ponownie miksujemy. Jednolite ciasto przekładamy do keksówki posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Krok 1 - Cytrynowiec foto
2
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50-60 min.
Krok 2 - Cytrynowiec foto
3
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Krok 3 - Cytrynowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati3 08.06.2012 20:04
apetycznie wygląda:)
Anulka75
Anulka75 14.04.2012 18:29
fajny
Anulka75
Anulka75 08.04.2012 11:34
smaczny
paulisia_elk 16.03.2012 10:26
uwielbiam wszystko co cytrynowe :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak