Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasteczka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto fracuskie 1 sztuka
jaja 1 sztuka
olej do smarowania
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: ciasteczka

W skladnikach okreslilam ciasto francuskie kupcze, u mnie jest swoje , ale to bez roznicy ( jezeli ktos chętny jest do zrobienia go samemu zapraszam do mojej księgi;) )

Rozwałkowane ciasto francuskie kroimy w paski tak o grubosci 3-4 cm. Kroimy kazdy pasek na skos jak na zdjeciu Na srdku przez prawie całe ciasteczko nozej przeciągamy wzdłuż. Przekladamy koniec ciasta przez zrobiona dziurkę i tak formuje nam się ciasteczko francuskie jak faworek- tylko ze z tego ciasta. Tak postepujemy z każdym ciasteczkiem. Na koniec smarujemy rozmieszanym jajkiem za pomocą pędzelka. Blacha powinna byc wysparowana olejem by ciasteczka nie przywierały, badz papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 200 stopni przez około 15-20 minut. Na koniec obtaczamy w cukrze pudrze

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TEtalicha 20.06.2013 22:02
ciekawy przepis
dianix 02.04.2012 11:36
tak, fajne są:0]
staropolanka5 15.03.2012 22:30
ciekawy przepis
1j1o1l1a1 15.03.2012 15:43
faworki z ciasta francuskiego?:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak