Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny z wędzonym łososiem na musie jajeczno-chrzanowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg
jajko
mąka 1 łyżka
sól
pieprz
chrzan 1 łyżka
śmietana 3 łyżki
łosoś wędzony plastry
koperek
oliwa
czosnek 1 ząbek
jajko ugotowane na twardo 2 -3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny z wędzonym łososiem na musie jajeczno-chrzanowym

Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, doprawiamy do samku solą i pieprzem, mieszamy a następnie smażymy okrągłe placki.

Ugotowane jajka siekamy w drobną kostkę, dodajemy chrzan i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

Posiekany koperek (zostawiamty kilka gałązek do dekoracji) ucieramy z solą, pieprzem oraz oliwą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.

Na każdy placek ziemniaczany kładziemy łyżkę musu jajeczno-chrzanowego, następnie kawałek łososia (formujemy coś na kształt różyczki), polewamy odrobiną sosu koperkowego i dekorujemy gałązką koperku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata73 19.11.2013 07:27
pracochłonne ale smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak